Slovensko od 1. júla otvorí Chorvátom svoj trh práce

05.06.2013 Bratislava

Bratislava 5. júna (TASR) - Slovensko od 1. júla, teda k termínu pristúpenia Chorvátska do EÚ, otvorí jeho občanom svoj trh práce. Na dnešnom rokovaní to schválila vláda.

Členské štáty únie majú dve možnosti, a to buď plne otvoriť trh práce, alebo uplatniť prechodné sedemročné obdobie na voľný pohyb pracovníkov. Svoje rozhodnutie musia k dátumu pristúpenia Záhrebu oznámiť Európskej komisii. Po sprístupnení svojho trhu však môžu do konca sedemročného obdobia aplikovať tzv. ochrannú klauzulu. Tá umožní v prípade závažného narušenia rovnováhy na domácom trhu práce v niektorom sektore alebo regióne dočasne zaviesť prechodné obdobia.

Podľa vlády by uplatnenie takéhoto obmedzenia spochybnilo myšlienku a princípy európskeho občianstva a vyslalo negatívny politický signál chorvátskej vláde. Zároveň by sa tým poprela jedna zo štyroch základných slobôd únie.

Ministerstvá zahraničných vecí a práce sa neobávajú masového prílevu chorvátskych zamestnancov, aj vzhľadom na podobný stupeň hospodárskeho rozvoja oboch krajín. "SR by nemala byť atraktívnou cieľovou destináciou pre občanov Chorvátska," konštatuje rezort diplomacie.

Nezamestnanosť na Slovensku dosahuje zhruba 14 percent, v Chorvátsku takmer 16 percent. Priemerná mzda Slovákov sa pohybuje okolo 805 eur, Chorvátov približne 710 eur. Minimálna mzda v SR je 338 eur, v Chorvátsku na úrovni 370 eur. Ku koncu marca tohto roka bolo na Slovensku zamestnaných 146 Chorvátov.

Menší nárast ich počtu by mal byť vykompenzovaný otvorením chorvátskeho trhu práce pre Slovákov, vrátane poskytovania služieb slovenskými podnikateľskými subjektmi v Chorvátsku bez doterajších obmedzení.

Slovensko rovnaký princíp úplného otvorenia trhu práce použilo pre všetkých občanov členských štátov únie už po svojom vstupe do EÚ 1. mája 2004. Rovnako tak urobilo v prípade pristúpenia Bulharska a Rumunska od 1. januára 2007. "Nespôsobilo to závažnejšie problémy na slovenskom trhu práce," podčiarkujú obe ministerstvá.
 

Vyberte región